Taru Tammikallio
Moni miettii miten saada kustannussopimus ja haaveilee kirjan kirjoittamisesta, mutta ei uskalla aloittaa, koska ajattelee, ettei ole mikään kirjailija tai kummoinen kirjoittaja. Saatat ajatella, että kuka minun teoksiani muka lukisi? Ehkä kirjan kirjoittaminen ja kirjailijaksi ryhtyminen ovatkin mahdottomia ajatuksia. Ja näin työnnät haaveesi taka-alalle.
On varsin inhimillistä epäillä omia kykyjään, mutta toisaalta on todella hassu ajatus olla aloittamatta kirjailijan uran jahtaamista, siksi, että ei ole “mikään kirjailija”. Noh, luuletko, että kukaan on kirjailija tai hyvä kirjoittaja syntyessään? Ei, kyllä jokainen on joskus ollut noviisi, joka on puskenut ulos ne ryönäiset tuotoksensa ennen kuin kustannussopimus on taskussa ja kirja ulkona. Seuraavaksi myös luvassa itsestäänselvyys, mutta sanon sen silti – jokainen meistä on joskus aloittanut. Älä siis helvetissä jätä asioita tekemättä sen takia, ettet ole jo mestari. Se, tuleeko sinusta kirjoittaja, kirjailija tai miksikä sitä haluat kutsua, on sinusta itsestäsi kiinni. ❤️
Olin haaveillut kirjailijaksi ryhtymisestä ja työkseni kirjoittamisesta niin kauan kuin muistan. Lapsena käsikirjoitin ystävieni kanssa kuvaamiani kauhuelokuvia, rustasin rakkausrunoja salanimellä, kirjoitin lauluja ja työstin novelleja (viimeisimmät jäivät tosin aina kesken, koska mielestäni silloin oli hauskinta keskittyä päähenkilöiden elämäntilanteen, persoonan ja ulkonäön kuvailemiseen, eikä itse tarinan eteenpäin viemiseen).
Suunnitelmani kirjailijaksi ryhtymisen ja työkseen kirjoittamisen suhteen kuitenkin näivettyivät samaan tapaan kuin kuivahtanut viinirypäle, jollaisen löysin tänään sukkani pohjasta astellessani keittiöön. Jossakin vaiheessa päätin kaivaa kuivahtaneet haaveeni pinnalle ja ryhtyä tavoittelemaan niitä. Siitä ja alanvaihtotarinastani voit lukea mm. seuraavista paikoista: Estääkö epäonnistumisen pelko sinua tavoittelemasta ammatillisia unelmiasi? Minua esti – mutta kun lopulta ylitin itseni, saavutin unelmia, joita en aiemmin edes uskaltanut sanoa ääneen tai täältä Lastentarhanopettajasta media-alan yrittäjäksi – Taru oli pienen lapsen äiti, kun hän vaihtoi alaa: ”Alku oli rankka ja täyttyi pitkistä päivistä minimituloilla”
Hypätäänpä hieman eteenpäin, eli kevääseen 2019. Tuolloin päässäni alkoi pikkuhiljaa muotoutumaan ajatus siitä, että perkule sentään, voisin vihdoin edistää sitä kirjaunelmaani. Mutta mistä ihmeestä kirjoittaisin? Pian idea kirjasta, joka potkisi työhönsä tyytymättömiä hanuriin (lempeästi!) ja auttaisi heitä toteuttamaan omat urahaaveensa (ja joka olisi tietysti myös viihdyttävä ja jonka voisin kirjoittaa omalla rempseällä tyylilläni), syntyi.
Kesäkuussa ryhdyin toimeen, lähetin ideani muutamiin eri kustantamoihin ja ilokseni kaksi tahoa tarjosi sopimusta (vaikka olen kuullut miljoona kertaa, ettei “kukaan” saa kustannussopimusta – se on kyllä valhe. Psst: Ja aina voi tehdä kirjan omakustaneena!).
Kustannussopimuksen jälkeen rupesin sitten rustaamaan kirjaa ja nyt vihdoin ja viimein esikoiskirjani “Oman elämäsi Superstara® – toteuta ammatilliset unelmasi” ilmestyy 10.9.2020. 🙂 Kirjaan voi tutustua ja ennakkotilata aikaisemmasta linkistä tai Viisas Elämä -kustantamon verkkokaupasta.
Hauskaa on myös se, että tämä työnimenä hatusta heittämäni “Oman elämäsi Superstara” nimi sittemmin vakiintui kirjan nimen lisäksi toimintani ytimeksi. Seuraavaksi kerron sinulle, miten sinäkin voit saada kustannussopimuksen tietokirjalle!
Hyvällä idealla (ja sillä, että osaat esitellä ideasi vakuuttavasti) pötkii jo pitkälle tietokirjan kanssa, sillä voit saada kustannussopimuksen vaikka itse kirjaa ei olisi kirjoitettu sivuakaan.
Pohdi, mistä aiheesta juuri sinulla olisi painavaa, kiinnostavaa tai uutta sanottavaa. Minkä alan osaaja olet? Mikä aihe saa sinun sydämesi sykkimään innostuksesta? Mikä aihe herättää tunteita ja on sinulle oikeasti tärkeä? Älä mieti liikaa sitä, onko ideasi maailman kaupallisin – tässä vaiheessa tärkeintä on, että ideasi innostaa sinua ja on sellainen, jonka parissa jaksat puurtaa.
Vaikka ideasi olisi maailman paras, pelkästään oman idean erinomaisuuden toitottaminen ei riitä. Olennaista on, että osaat sanoittaa ideasi hyvin ja ilmaista sen potentiaalin kustantamoille. Eli toisin sanoen myydä ideasi! (Huomaat varmaan, että aika monesti olennaista on osata löytää omasta jutusta se timanttinen ydin ja pystyä viestimään asia vakuuttavasti haluamallesi kohderyhmälle – siitä tässäkin loppupeleissä on kyse).
Mieti siis miksi kirjasi pitäisi tehdä, mitä uutta se tarjoaa lukijalle, kenelle se on tarkoitettu, miksi juuri sinä olet oikea ihminen kirjoittamaan kirjan? Kerro myös miten kirjaa kannattaisi sinun mielestäsi markkinoida – tämä on myös erittäin olennaista, koska kirjaa on luonnollisestikin tarkoitus myydä.
Sinulla on idea ja olet esitellyt sen kustantamolle kuorruttaen sen glitterillä ja kultahippusilla. Mutta mitä hittoa se kirja oikeasti sisältää? Sinulla täytyy olla näkemys siitäkin. Tee siis jo ennen synopsiksen lähettämistä alustava sisällysluettelo kirjaasi varten, jotta kustantamon väki näkee, että sinulla tosiaan on ajatusta itse sisällöstä hienon idean lisäksi.
Kirjoita tekstinäyte, usein muutama liuska riittää. Tekstinäytteen avulla näytät kustantajalle, millä tyylillä kirjoitat – onko sävy vakava, kepeä, humoristinen vai kuiva. Hyvä tyyli edesauttaa sopparin saamista. Persoonallisella tyylillä voit erottua joukosta, varsinkin jos aihepiiristäsi kirjoitetaan usein vastakkaisella kirjoitustyylillä. Pistä siis persoonaa peliin, unohda muiden tyylien kopiointi ja anna palaa!
Aivan kuten myynnissä, brändin rakentamisessa ja melkein kaikessa, sinun ei kannata missään nimessä tarjota kaikkea kaikille. Jos työskentelet videokuvaajana, tuskin lähetät CV:täsi rakennustyömaalle, kun etsit uusia kuvauskeikkoja. Koska siinä ei ole mitään järkeä. Mieti siis tässäkin, millainen kustantamo olisi paras julkaisemaan juuri sinun teoksesi.
Pistä siis Google laulamaan ja käy läpi kustantamot, jotka kustantavat sen tyyppisiä kirjoja kuin sinun kirjasi. Kun lähetät ideasi heille, perustele, miksi kirjasi sopisi juuri heidän valikoimiinsa.
Jos et saa kustannussopparia, älä luovuta! Pyydä palautetta (sitä tosin harvoin saa, mutta aina voi yrittää), hio ideaasi palautteen pohjalta ja yritä uudelleen. Jos lähipiirissäsi on kirjailijoita tai alalla työskenteleviä, kysy jos he voisivat kommentoida ideaasi ja tekstinäytettäsi. Saatat saada arvokkaita vinkkejä, jotka ratkaisevat pelin ensi kerralla.
Muista myös se, että kustantamon kautta kirjan julkaiseminen ei ole ainoa vaihtoehto. Voit myös julkaista ja markkinoida kirjaa omakustaneena. Tämä vaatii sinulta itse kirjoitustyön lisäksi toki myös rahallista panostusta, mutta myös kirjan myyntituototkin tulevat sinulle.
Lataa alta maksuton oppaani, jossa jaan 5 harjoitusta, joiden avulla uskallat tavoitella unelmiasi. ♥
"Mulla oli vihdoin viikonlopuna aikaa tutustua sun oppaseen. Siitä sai ihanasti lisää rohkeutta ja motivaatiota lähteä kehittämään omaa juttua eteenpäin. 😍 Se oli hyvä semmoinen ns. ”potku perseelle”, että älä enää unelmoi vaan ala tehdä. 😄 Ja kiva, että siinä käsiteltiin juuri pelkoa ja epäonnistumisia, koska niiden ajatusten kanssa kamppailee varmasti moni. Kiitos siis! 💕🙏”
– Jenna, valmentaja & opiskelija
Menikö pelko pöksyyn, kun pitäisi ryhtyä toimiin ammatillisten tavoitteidesi saavuttamiseksi?
Kammoksuttaako ajatus alanvaihdosta, uuden työn hakemisesta, yrittäjäksi hyppäämisestä tai seuraavan askeleen ottamisesta kohti unelmiasi?
Lataa opas, heitä hyvästit epäonnistumisen pelolle ja anna palaa!
Opas sisältää viisi harjoitusta, jotka auttavat sinua etenemään kohti unelmiasi.
© Copyrights by Influential Entrepreneur. All Rights Reserved.